Actuele verkeersinformatie

Bekijk de meest up-to-date verkeersinfo en een overzicht van werkzaamheden aan de weg via Google Maps verkeersinformatie.

Zoek en vind de snelste of kortste route

Uw reis plannen in of naar Nederland, België en meer? Vind lokale bedrijven, bekijk kaarten en vraag routebeschrijvingen op in Google Maps.

Wereldwijd

Realtime navigatie in ruim 220 landen en territoria.

Betrouwbaar

Meest compleet voor zowel gratis off- als online navigeren.

Verkeersinformatie

Actueel overzicht van files en wegwerkzaamheden.

Google Verkeersinfo

Gebruik de Google Maps routeplanner om de snelste of kortste route naar uw bestemming te zoeken en vinden. Bekijk actuele verkeersvertragingen langs uw route, aanbevolen en alternatieve routes.

Belangrijke plaatsen of routes opslaan? Maak en deel uw eigen kaarten inclusief foto’s en autoroutes met de gratis dienst Google My Maps.

Van:

Naar:


Verkeersinformatie

Niets is zo vervelend als onderweg naar uw bestemming onverwacht vertraging op te lopen. Vooral als u een bijzondere afspraak heeft met bijvoorbeeld een zakelijke relatie of een medisch specialist is het vervelend als u vooraf niet weet dat u te laat gaat komen. Gelukkig kunt u daar tegenwoordig op inspelen door gebruik te maken van verkeersinformatie.

Met de juiste verkeersinformatie kunt u tijdig uw schema aanpassen en afspraken afzeggen of verzetten zonder te laat te komen. Aan de hand van beschikbare actuele informatie wordt u geïnformeerd over de situatie op de weg die van het ene op het andere moment kan veranderen door ongevallen, wegwerkzaamheden of afgesloten op- en afritten.

Maar natuurlijk kunnen ook plotselinge weersveranderingen zoals regen, sneeuw of ijzel en dieren of voorwerpen op de weg voor files en vertragingen zorgen.

Wie realiseert de landelijke verkeersinformatie?

De verkeerssituatie in ons land wordt met camera’s door het Verkeerscentrum Nederland (VCNL) en 5 regionale verkeerscentrales van Rijkswaterstaat in de gaten gehouden. Door de beschikbare data van het wegennet te analyseren en te verwerken kunnen deze centrales direct actie ondernemen indien dat nodig is. Op die manier kunnen omleidingsroutes op de borden boven de weg ingesteld worden en kunnen spitsstroken geopend worden voor een betere doorstroming.

Files worden in ons land geheel automatisch door meetlussen en onder andere bluetooth-meetsystemen bijgehouden en verwerkt. Alle informatie met betrekking tot deze files en onverwachte situaties wordt direct ter beschikking gesteld aan de media en andere bedrijven die er gebruik van kunnen maken in hun programma’s, websites en applicaties.

Welke instellingen bieden de verkeersinformatie aan?

Nadat de verkeersinformatie is vrijgegeven maken media zoals radiozenders er onmiddellijk gebruik van. Ieder uur tijdens is de actuele situatie op het Nederlandse wegennet over files en werkzaamheden op de radio te beluisteren. Ook Rijkswaterstaat toont de actuele verkeersinfo op haar eigen website.

Maar niet alleen Rijkswaterstaat laat deze informatie zien, ook routeplanners tonen de meest actuele verkeersinformatie om gebruikers op de hoogte te brengen. Onder andere Google Maps en de ANWB routeplanner helpen reizigers om alternatieven aan te bieden zodra er problemen onderweg zijn. Daarnaast heeft de ANWB een eigen filelijst op de website waar de Rijkswegen en lengte van de aanwezige files vermeld staan.

Verder zijn er diverse apps voor mobiele telefoon of tablet te downloaden die de verkeersinformatie kunnen tonen. Een aantal van deze apps en routeplanners laten ook de aanwezige flitsers onderweg zien zodat u kunt voorkomen dat u beboet wordt voor te hard rijden als u de verloren tijd van het in de file staan denkt goed te kunnen maken.

Maak daarom voor vertrek en onderweg verstandig gebruik van de verkeersinformatie. Wijzig vooraf uw route als de actuele situatie daar om vraagt en luister onderweg naar de radio of gebruik uw routeplanner om op de hoogte te blijven. Zo kunt u direct reageren als de situatie alsnog veranderd en heeft u de kans uw route bij te stellen om zonder vertraging en stress uw bestemming te bereiken. Als u rustig en geconcentreerd op weg kunt zal de kans klein zijn dat u zelf de veroorzaker van een file wordt.

Google Maps is inmiddels zo’n grote speler op het gebied van gratis reisplanners, routeplanningssoftware en routekaarten, dat veel andere apps de technologie van Google gebruiken als basis voor hun eigen ‘mapping’ software.

Met veel baanbrekende functies, zoals Street View, is Google Maps een echte krachtpatser en een bron van onschatbare waarde voor miljoenen mensen over de hele wereld.