NMBS routeplanner

Plan uw reis met de trein en maak gebruik van de NMBS routeplanner. Check de beste dienstregeling.

Zoek en check eenvoudig de beste dienstregeling.

Uw (inter)nationale treinreis van deur tot deur plannen in heel Europa? Gebruik de internationale treinplanner van NMBS Internationaal.

Stationsinformatie

Beschikbaarheid OV-fietsen, kluisjes of toiletten.

Dienstregeling

Bekijk de belangrijkste wijzigingen in de dienstregeling.

NMBS-app

Uw treinreis plannen en eenvoudig aanmelden.

Treinreisplanner NMBS

Gebruik de NMBS reisplanner om uw binnenlandse en internationale treinreizen in te plannen, informatie over prijzen van tickets en dienstregelingen te checken en tips te krijgen voor dagjes uit.

Belangrijke plaatsen of routes opslaan? Maak en deel uw eigen kaarten inclusief foto’s en routes met de gratis dienst Google My Maps.

Van:

Naar:


NMBS routeplanner, dienstregeling en tickets

De NMBS routeplanner is een uitgebreide reisplanner die u helpt om uw reis met het openbaar vervoer in België samen te stellen. De planner biedt deur tot deur oplossingen u precies zult weten waar u aan toe bent. Ongeacht of u voor de bus, metro, trein of tram kiest u vindt de snelste mogelijkheden door gebruik te maken van deze routeplanner.

U kunt overstapmogelijkheid personaliseren, vertrek en aankomstplaatsen ingeven en wijzigen en dienstregelingen bekijken. Met de NMBS routeplanner reist u zo makkelijk van Kalmthout naar het strand van Knokke-Heist of bijvoorbeeld van Gent naar Luik.

Hoe gebruikt u de NMBS routeplanner?

U vindt de NMBS routeplanner op de website van de Belgische spoorwegonderneming. U kunt deze reisplanner met uw computer en mobiele telefoon makkelijk gebruiken door de vertrek en aankomstplaatsen en uw reisdatum in te voeren.

Daarnaast kiest u voor de maximale overstaptijden, hoe u uw reis wilt aanvangen en eindigen en welke vervoersmiddelen u wilt gebruiken.

Op die manier kunt u uw reis geheel naar uw eigen wensen aanpassen. Nadat u al uw keuzes gemaakt heeft krijgt u de vertrektijden, haltes en spooraanduidingen te zien. Voor de trajecten die u per trein reist kunt u vooraf een vervoersbewijs kopen.

Enkele tips over het gebruik van de NMBS routeplanner

Als u onderweg gaat naar een grote stad let dan goed op de namen van de stations die er zijn. Een aantal grote steden heeft meerdere bus- of treinstations en niets is zo vervelend als u vergissen en uit te stappen bij het verkeerde station.

Gaat u met de auto of fiets naar het station van vertrek? De NMBS routeplanner kan u de parkeerruimtes en beveiligde fietsenstallingen op het betreffende station tonen. Lees vooraf ook de berichten van een aangeboden traject, ze kunnen informatie bevatten over vertragingen of uitval van treinen, bussen of trams.

De NMBS routeplanner als app

Met de routeplanner app van de NMBS beschikt u niet over dezelfde mogelijkheden als die die website u bieden. Met deze gratis app kunt u ook controleren welke bezettingsgraad de door u gekozen treinen hebben. Uiteraard kunt u uw reis daarop afstemmen en aanpassen. Bovendien krijgt u de real-time vertrektijden van de bussen, metro’s of trams te zien die u heeft gekozen.

Met de NMBS app kunt u ook uw 2e klas ticket upgraden naar 1e klas. Als u dit wilt doen, doe dat dan wel voor u instapt anders betaalt u een extra toeslag boven op de prijs van de upgrade.

Internationaal reizen met de NMBS routeplanner

De NMBS routeplanner is ervoor om uw reis per openbaar vervoer binnen de Belgische landsgrenzen samen te stellen. Als u internationaal wilt reizen dan kunt u gebruik maken van de link in de routeplanner. De internationale reisplanner werkt volgens hetzelfde principe als de nationale versie.

U geeft de plaats van vertrek en aankomst in waarna u de mogelijkheden te zien krijgt en direct een kaartje kunt kopen voor het traject van uw keuze. U kunt de vervoersbewijzen van de nationale en internationale NMBS routeplanner afrekenen met onder andere uw creditcard.

Google Maps is inmiddels zo’n grote speler op het gebied van gratis reisplanners, routeplanningssoftware en routekaarten, dat veel andere apps de technologie van Google gebruiken als basis voor hun eigen ‘mapping’ software.

Met veel baanbrekende functies, zoals Street View, is Google Maps een echte krachtpatser en een bron van onschatbare waarde voor miljoenen mensen over de hele wereld.