Tesla Supercharger oplaadpunten
Vind een Tesla Supercharger laadstation in de buurt van je locatie en plan je route met Google Maps.
De dichtstbijzijnde Tesla Supercharger locatie zoeken
Vind eenvoudig Tesla Supercharger oplaadpunten in Nederland, België en meer. Vul je plaats in en vraag routebeschrijvingen op in Google Maps.
Wereldwijd
Realtime navigatie in ruim 220 landen en territoria.
Betrouwbaar
Meest compleet voor zowel gratis off- als online navigeren.
Verkeersinformatie
Actueel overzicht van files en wegwerkzaamheden.
Google Maps Routeplanner
Gebruik de Google Maps routeplanner om de snelste of kortste route naar een Tesla oplaadpunt in de buurt te vinden. Voer je locatie in en vervolgens ’tesla supercharger’ als bestemming om je route te plannen.
Belangrijke plaatsen of routes opslaan? Maak en deel je eigen kaarten inclusief foto’s en autoroutes met de gratis dienst Google My Maps.
Over Tesla Supercharger
Welkom, avontuurlijke elektrische rijder! Ben je nieuwsgierig naar die opvallende rode palen die je wellicht al eens bent tegengekomen langs de snelweg? Dat zijn Tesla Superchargers, en we hebben hier alle info die je nodig hebt.
Wat is een Tesla Supercharger?
Tesla Superchargers zijn hoge capaciteit elektrische voertuigladers specifiek ontworpen en gebouwd door Tesla Inc. voor hun auto’s. Superchargers zijn strategisch geplaatst langs veelgebruikte wegen en in stedelijke gebieden om lange afstanden rijden mogelijk te maken en het laden zo gemakkelijk en handig mogelijk te maken. Denk aan een Supercharger als een krachtig tankstation voor elektrische voertuigen, waarmee je je reis kunt voortzetten na een korte laadpauze.
Verschillende soorten Tesla Superchargers
Er zijn inderdaad meerdere types Superchargers: V2, V3 en V4. De V2 Superchargers leveren een vermogen van maximaal 150 kW en hebben vaak een laadgedeelte dat gedeeld wordt tussen twee parkeerplaatsen, wat betekent dat wanneer twee auto’s naast elkaar opladen, de laadsnelheid kan afnemen. De V3 Superchargers, daarentegen, leveren een verbluffend vermogen van 250 kW en hebben een dedicated circuit per parkeerplaats, waardoor je laadsnelheid onveranderd blijft, ongeacht of de aangrenzende plek bezet is.
Met de lancering van de Tesla Supercharger V4 in maart 2023, heeft Tesla zich gericht op het verbeteren van het gebruiksgemak van andere elektrische voertuigen. Het solide netwerk van bijna 1.000 Europese Supercharger locaties en 9.000 laadpunten heeft al bewezen betrouwbaar te zijn. Met een langere laadkabel, grotere parkeerplaatsen en een 1.000V architectuur, is de V4-generatie ontworpen om snelheden tot 350 kW mogelijk te maken, en in theorie zelfs tot 600 kW. Hoewel de eerste V4 Supercharger in Nederland momenteel exclusief voor Tesla Model 3, Model Y, Model S en Model X is, zullen deze in de toekomst beschikbaar zijn voor andere elektrische voertuigen na voldoende testdata.
Gebruik van Tesla Superchargers
Hoe gebruik je een Tesla Supercharger?
Simpel gezegd: je rijdt gewoon naar het laadstation, parkeert je auto, sluit de oplader aan en het laden begint! Je Tesla navigatiesysteem kan je zelfs helpen bij het vinden van het dichtstbijzijnde Supercharger station.
Hoe weet je of een Supercharger beschikbaar of bezet is?
Dankzij Tesla’s handige mobiele app en infotainmentsysteem kun je de status van Superchargers in realtime bekijken. Je kunt de status van Superchargers op je geplande route bekijken voordat je zelfs maar begint te rijden. Het systeem geeft aan hoeveel laadpunten er momenteel beschikbaar zijn en geeft zelfs een schatting van de wachttijd als alle laadpunten bezet zijn. Dit helpt om onaangename verrassingen tijdens je reis te voorkomen en stelt je in staat om je route en stops optimaal te plannen.
Locaties en beschikbaarheid van Superchargers
Waar zijn Tesla Superchargers in Nederland te vinden?
Ze zijn overal! Van Groningen tot Maastricht, Superchargers zijn strategisch geplaatst langs de belangrijkste snelwegen en in stedelijke gebieden.
Zijn er Tesla Superchargers beschikbaar langs mijn reisroute?
Absoluut! Tesla’s navigatiesysteem kan je route plannen, rekening houdend met de locaties van Superchargers.
Beschikbaarheid van V3 Superchargers in Nederland
Het netwerk van V3 Superchargers in Nederland groeit snel. Deze laadstations met hogere capaciteit zijn te vinden op diverse strategische locaties door het hele land, waaronder langs belangrijke snelwegen en in grote steden. Je kunt de beschikbaarheid van V3 en V4 Superchargers in jouw omgeving of langs je geplande route controleren via het navigatiesysteem van je Tesla of via de website van Tesla.
Kosten van het gebruik van Superchargers
Wat kost het om een Tesla op te laden bij een Supercharger?
De kosten kunnen variëren, maar meestal betaal je per kWh verbruikt. Het is als het tanken van een auto, maar dan zonder de benzine!
Hoe wordt de prijs voor het opladen bij een Supercharger berekend?
Tesla berekent de kosten voor het gebruik van Superchargers op basis van de hoeveelheid energie die je voertuig verbruikt tijdens het opladen. In Nederland betaal je bijvoorbeeld ongeveer € 0,24 per kWh (prijzen kunnen variëren). Als je Model 3 een lege batterij heeft met een capaciteit van 75 kWh, zou een volledige oplaadbeurt ongeveer € 18 kosten. Vergeet niet dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de tijd.
Piek- en daluren bij Tesla Superchargers
Net als bij het elektriciteitsnet thuis, zijn er bij Tesla ook piek- en daluren. Tesla’s prijsbeleid wordt beïnvloed door de vraag naar energie op verschillende tijden van de dag. Tijdens piekuren, meestal tijdens traditionele pendeltijden, kunnen de kosten iets hoger zijn. In de daluren, wanneer het energieverbruik over het algemeen lager is, kun je genieten van lagere prijzen. Dit is een manier waarop Tesla het energieverbruik efficiënt beheert en probeert om opladen betaalbaar te houden voor zijn klanten.
Snelheid en efficiëntie van opladen
Hoe snel laadt een Tesla Supercharger mijn auto op?
Een V3 Supercharger kan een vermogen leveren tot 250 kW. Om dit in perspectief te plaatsen, de gemiddelde thuislader levert ongeveer 7kW. Dat betekent dat in de tijd die het kost om je Tesla thuis een uur op te laden, een V3 Supercharger hetzelfde werk in slechts ongeveer 1,5 minuut kan doen! Het is echter belangrijk op te merken dat deze snelheid niet altijd wordt bereikt. Factoren zoals de huidige lading van je batterij, de temperatuur van de batterij en zelfs de buitentemperatuur kunnen van invloed zijn op de laadsnelheid.
Wat is de maximale laadsnelheid van een Tesla Supercharger en hoe bereik ik die?
De maximale laadsnelheid is afhankelijk van het model van je Tesla, de status van je batterij en de temperatuur. Maar maak je geen zorgen, je Tesla zal automatisch de optimale laadsnelheid berekenen.
Superchargers versus andere Laadopties
Het verschil tussen een Tesla Supercharger en andere laadstations
Het grootste verschil zit in de snelheid. Tesla Superchargers zijn ontworpen om je auto supersnel op te laden, terwijl de meeste andere laadstations meer tijd nodig hebben.
Het verschil tussen Supercharging en Destination Charging
Hoewel beide opties oplaadoplossingen bieden, dienen ze verschillende doelen. Superchargers zijn er om snel energie te leveren zodat je snel weer op weg kunt tijdens lange reizen. Aan de andere kant, Destination Chargers zijn te vinden op plaatsen zoals hotels, restaurants en winkelcentra, waar je waarschijnlijk wat langer blijft. Deze laders leveren minder vermogen en laden je auto daarom langzamer op. Ze zijn echter perfect om je elektrische auto op te laden terwijl je slaapt, eet, winkelt of werkt.
Supercharger beleid en overwegingen
Wat gebeurt er als ik mijn auto te lang bij een Supercharger laat staan?
Tesla heeft een beleid geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat Superchargers beschikbaar blijven voor andere rijders. Dit houdt in dat er extra kosten in rekening kunnen worden gebracht als je auto aangesloten blijft nadat hij volledig is opgeladen. Dit staat bekend als ‘idle fee’ en dient om te voorkomen dat Superchargers onnodig bezet blijven. Het systeem zal je een melding sturen wanneer je auto bijna volledig opgeladen is, zodat je tijd hebt om hem te verplaatsen en extra kosten te vermijden.
Wat is het beleid van Tesla voor het gebruik van Superchargers?
Het Supercharger-beleid van Tesla is gericht op het bevorderen van het efficiënt gebruik van hun netwerk. Superchargers zijn primair bedoeld voor lange afstanden reizen en Tesla moedigt lokaal opladen thuis of op het werk aan voor dagelijks gebruik. Dit zorgt ervoor dat Superchargers beschikbaar blijven voor bestuurders die ze het meest nodig hebben. Tesla implementeert ook een beleid voor piek- en daluren om een gelijkmatig energieverbruik gedurende de dag te bevorderen en hoge energiekosten tijdens piekuren te vermijden.
Supercharger en batterij levensduur
Wat zijn de effecten van het opladen bij een Supercharger op de levensduur van mijn Tesla-batterij?
Terwijl het klopt dat opladen bij Superchargers over het algemeen geen significant effect heeft op de levensduur van de batterij, is het belangrijk op te merken dat regelmatig opladen tot 100% en het laten leeglopen van de batterij tot bijna nul, de batterijprestaties over tijd kunnen verminderen. Voor een optimale batterijgezondheid raadt Tesla aan om je batterij te houden tussen 20% en 80% voor dagelijks gebruik en alleen tot 100% op te laden voor lange reizen.
Milieu-impact van Superchargers
Hoe milieuvriendelijk zijn Tesla Superchargers?
Bij Tesla ligt de focus op duurzaamheid. Superchargers worden gevoed door groene stroom, met een groeiend aantal stations die direct worden aangedreven door zonne-energie. Tesla is ook van plan om op termijn alle Supercharger stations op het netwerk te voorzien van energieopslag om zo pieken in het elektriciteitsverbruik te verminderen en het gebruik van hernieuwbare energie te optimaliseren.
Superchargers en niet-Tesla voertuigen
Kan ik mijn niet-Tesla EV opladen bij een Tesla Supercharger?
Wist je dat je ook bij de snelladers van Tesla kunt laden, zelfs als je geen Tesla hebt? Ongeveer veertig procent van alle Superchargers is al geschikt voor niet-Tesla EV’s. Hier is een stappenplan om je op weg te helpen:
stap 1
Controleer of jouw elektrische auto een CCS-aansluiting heeft, wat het geval is bij de meeste moderne EV’s. Houd er rekening mee dat de Nissan Leaf en de Lexus UX300e een CHAdeMO-aansluiting hebben en niet kunnen laden bij Tesla Superchargers.
stap 2
Let op de locatie van de laadpoort van jouw auto. Bij Tesla steek je de kabel linksachter in de auto, dus de Superchargers zijn ontworpen met deze positionering in gedachten. Parkeer dus altijd links van de paal.
stap 3
Controleer de locaties van Tesla Superchargers die beschikbaar zijn voor niet-Tesla’s via de Tesla-app of de website van Tesla. Hier vind je een up-to-date overzicht van de laadstations die je kunt gebruiken.
stap 4
Download de Tesla-app en maak een account aan met je naam, e-mailadres en een wachtwoord. Dit is gratis en vereist geen extra kosten.
stap 5
Zodra je een Tesla-account hebt, zie je in de app de optie “Uw niet-Tesla opladen”. Hier vind je een kaart met de dichtstbijzijnde Superchargers die geschikt zijn voor niet-Tesla’s, inclusief informatie over de maximale laadsnelheid en beschikbaarheid.
stap 6
Om het laadproces te starten, sluit je je auto aan op een laadpaal bij een Supercharger. Open vervolgens de Tesla-app en selecteer de locatie van de Supercharger waar je bent. Kies het nummer van de laadpaal waarop je je auto hebt aangesloten en start het opladen via de app.
stap 7
Als je klaar bent met laden, stop je het laadproces via de app en koppel je de kabel los van de auto. Zorg ervoor dat je de kabel netjes terugplaatst in de laadpaal.
Houd er rekening mee dat de kosten van het opladen bij een Supercharger afhankelijk zijn van de locatie. Als je regelmatig bij Tesla Superchargers laadt, kun je overwegen om een abonnement af te sluiten voor gunstigere tarieven. Zorg er ook voor dat je je auto niet onnodig aangesloten laat staan nadat het laden is voltooid, aangezien Tesla een ‘idle fee’ in rekening brengt voor langdurig bezet houden van een laadplek.
Superchargers thuis
Kan ik een Tesla Supercharger thuis installeren?
Het zou technisch mogelijk zijn om een Supercharger in je huis te installeren, maar dat zou niet praktisch of economisch haalbaar zijn. Superchargers vereisen speciale elektrische circuits die veel meer stroom leveren dan een typisch huishouden zou hebben. Bovendien zou de installatie van een Supercharger tienduizenden euro’s kunnen kosten. Gelukkig biedt Tesla Wall Connectors aan die gemakkelijk in je huis kunnen worden geïnstalleerd en die je auto ’s nachts kunnen opladen, klaar voor je dagelijkse behoeften.
Dus daar heb je het, je complete gids voor Tesla Superchargers. Veilige en gelukkige elektrische reizen!